• Verdens første fleksible sømrobot

    Å sy stoff med roboter er ikke så vanskelig. Men å håndtere mye materialer har ikke blitt gjort før.

    Se video

Første robot som håndterer myke materialer

I samarbeid med Ekornes, som kunde og prosjekteier, SINTEF og Forskningsrådet har vi vært med å utvikle en robotisert sømcelle som syr fiber til hud og samtidig rynker materialet der dette er programmert.

Produksjonscellen består av fire spesialombygde Durkopp Adler rynkemaskiner, fire spesialbygde roboter og en KUKA distribusjonsrobot. Et avansert vision system som tar 33 bilder i sekundet kontrollerer avvik og sender informasjon til sømroboten for korrigering for hvert sting som blir sydd.

  1. Stressless Aura Sign Bat Snow eikbeis
    Stressless Aura Sign Bat Snow eikbeis
    2005 «Mann til månen»

    Ekornes er et av merkevarene i Norge som ikke har flagget ut produksjonen. Dette får de til ved å automatisere og forske på ny teknologi.

    I 2005 kom konsernstyret med «en hårete målsetting» om å undersøke mulighetene for automatisering i sømavdelingen.

    Søm er et av de vanskeligste områdene å automatisere. Det er ikke trivielt å etterligne menneskers evner til syn, hørsel eller følsomhet.

  2. Fiberfestecelle 1
    Fiberfestecelle 1
    Hvorfor er søm så vanskelig å automatisere?

    Søm er et av de vanskeligste områdene å automatisere. Det er ikke trivielt å etterligne menneskers evner til syn, hørsel eller følsomhet.

    Mange bedrifter påstår å ha robotisert søm - men krever gjerne at du stropper fast tøystykket til en form slik at roboten kan følge en fast bane.

  3. Fiberfestecelle 4
    Fiberfestecelle 4
    Tvilte på at det var mulig

    Ekornes søkte etter kompetanse rundt om i verden, men kom fram til at alle eksisterende løsninger var utilstrekkelige, for trege eller for dyre. Da de kontaktet Amatec Automasjon var heller ikke vi sikre på at dette var mulig:

    "Dette hadde vi ikke så mye tro på. Heldigvis klarte vi å være stille og lytte"

    Lars Einar Riksheim, Amatec



  4. Sintef forskningsraadet logo
    Sintef forskningsraadet logo
    Sintef og Norges Forskningsråd

    Amatec Automasjon har lang erfaring med FoU, og samarbeid med Sintef og Norges Forskningsråd. Dette kom godt med når vi etter hvert dykket dypere inn i kompleksiteten rundt automatisering av søm.

    Prototypene og algoritmene for kontinuerlig gjenkjenning og justering av sømmen ble utviklet hos SINTEF og Amatec. Ingeniørene hos Amatec og Ekornes industrialiserte prototypen og bygget roboten som nå er i produksjon.

  5. Fiberfestecelle 5
    Fiberfestecelle 5
    Ingen omstillingstid

    En viktig del av prosjektet var at cellen skulle være fleksibel og ha kort eller ingen omstillingstid.

    Vi legger inn de forskjellige delene som geometriske former. Vision-systemet gjenkjenner de delene som kommer fra distribusjonssroboten og tilordner det riktige programmet for hvordan akkurat den delen skal sys.

    Resultatet er null omstillingstid. Du kan servere roboten forskjellige deler hver gang - den er like effektiv.

  6. Fiberfestecelle 6
    Fiberfestecelle 6
    2015 Én robot syr for fire personer

    I dag er roboten i produksjon hos Ekornes. Mens et menneske bruker rundt 30 % av tiden på å sy, klarer roboten nå å sy 75 % av tiden.

    Det er sømoperatørene selv som opererer roboten - og med roboten kan én person nå produsere fire ganger så mye som før.

    PS: Ingen har mistet jobben som følge av sømroboten. Ekornes bare øker produksjonen og konkurransekraften. Mindre belastende er det også. Win-win, eller hva?